Rekordmånga nya sparare

Både Avanza och Nordnet vittnar om ett positivt uppvaknande bland det svenska folket — nu vill vi nämligen spara de pengar vi får över.

Samhället har genomgått stora förändringar sedan coronaviruset anlände i början av året; nu arbetar många hemifrån, en del har permitterats och med en arbetslöshet på över 9 % har Sverige nu fler arbetslösa än på väldigt länge.

Det här leder i sin tur till att bolag får det kämpigare, eftersom de blir av med en stor del av sina intäkter. Bolagen som annars gynnas av att människor gör alldagliga köp, som att småköpa frukost eller fika på vägen till och från jobbet, får stopp i kassan. Till slut går de omkull — och ännu fler människor påverkas.

Buffert är räddningen

Det hela är ingenting nytt, utan är ett välkänt fenomen under lågkonjunkturer; den negativa cykeln är ett faktum och är svår att bryta. När samhället väl befinner sig i en negativ spiral är det lättare att bli av med jobbet och svårare att bli anställd.

Genom att ha en buffert kan du klara vardagen även om du får minskad inkomst på grund av minskad arbetstid eller i värsta fall arbetslöshet och a-kassa — men det är ditt ansvar att skapa denna buffert.

Ny trend i krisens spår

Så vad gör de svenska arbetarna när de får sämre förutsättningar, riskerar att bli av med jobbet och kanske inte får in pengar på samma sätt som de är vana vid?

Gladeligen är svaret att svenskarna börjar spara pengar, och det som aldrig förr — nu flockas svenskarna sparare till spararnas fantastiska land, och har börjat starta både investeringssparkonton och kapitalförsäkringar hos bland annat Avanza och Nordnet.

Här har vi alltså tusentals svenskar som i krisens spår vaknar upp och faktiskt tar tag i sina egna liv — helt fantastiskt!

Normalt sett är sämre utsikter inte något som förändrar folks beteende, utan det kan istället göra att det förvärras; man stannar hemma, shoppar mer, tjänar mindre, men man löser det med krediter — men inte den här gången.

Bättre sent än aldrig

Att svenskarna börjar spara pengar i en kris som denna visar att de faktiskt har lärt sig att ingenting varar för evigt, och att även en relativt välmående ekonomi som Sveriges kan rubbas — om än lite jämfört med andra länder.

Jag är så stolt över Sverige och dess småsparare. Att så många faktiskt lyckas börja spara i tider som dessa är otroligt! Bra jobbat!

Svenskarna har annars varit ett folk som kanske fått lite väl mycket serverat på silverfat, och som inte har varken behov eller vilja att spara ihop ett kapital på egen hand; det har aldrig funnits något livsavgörande krav — men nu är det just vad folk är rädda för.

Tips för dig som vill komma igång

Det kan vara en svindlande känsla att försöka börja spara, eftersom det finns mycket att lära sig och det samtidigt kan vara svårt att veta var man ska börja.

Här kommer därför några enkla tips för dig som villa komma igång, så att du enkelt kan börja spara pengar och skapa dig själv en bättre framtid.

1. Betala inte dyrt courtage

Hos många storbanker får man fortfarande betala ganska mycket courtage när man köper och säljer värdepapper, så var noga med att du väljer en bank som har låga avgifter.

Hos både Nordnet och Avanza kan du handla helt utan att betala något courtage alls upp till 80 000 respektive 50 000 SEK i totalt kapital.

Hos dessa banker kan du dessutom välja courtageklass Mini som passar de flesta småsparare utmärkt; då betalar man 0,25 % av köpet i courtage, vilket landar på låga 1 SEK när du handlar för upp till 600 SEK.

2. Enkelhet framför allt

Vet du inte var du ska börja? Det viktigaste är att komma igång och kanske inte att du gör helt rätt från början — välj därför fonder om du är osäker på vad som passar dig bäst.

Med exempelvis Avanza Zero, som är en gratisfond med svenska aktier, och Avanza Global, som är en riktigt billig fond med aktier över hela världen, sprider du enkelt ditt kapital över många olika bolag.

Jag gillar börshandlade fonder med utdelning, som exempelvis Xact Norden Högutdelande — där får du automatiskt loss kontakter i form av utdelning flera gånger per år, som du sedan kan välja att återinvestera eller ta ut och spendera.

3. Spara varje månad

En otroligt viktig detalj när du väl bestämt dig för att spara är att du måste spara varje månad. Det ska aldrig finnas månader då du inte sparar — se då istället till att spara mindre dessa månader.

Så lite som 100 SEK per månad gör skillnad i längden; ta en titt på Sparkalkylatorn så ser du vilken skillnad det gör att spara varje månad.

Det här är både ett mindset hos dig som sparar och en regel att försöka efterleva; det ska vara en självklarhet för dig att alltid spara undan delar av dina inkomster.

4. Vänta inte

Slutligen, det viktigaste av allt: att inte skjuta upp sparandet för att du tror att det kommer passa bättre i framtiden. Det stämmer inte — det passar bättre just precis nu.

Det är vanligt att folk tror att de har för lite pengar över för att det ska spela någon roll om de sparar eller inte, men det stämmer inte. Det finns ingenting viktigare än att du faktiskt börjar spara, oavsett hur mycket eller lite du sparar.

Det är aldrig för sent att börja spara. Hellre att du börjar smått idag än att det aldrig blir av!

Se till att spara undan exempelvis 500 SEK varje månad, så växer det till ett kapital på över 10 000 SEK på bara 20 månader — kapital du kanske aldrig har haft förut, som börjar arbeta åt dig helt automatiskt genom ränta-på-ränta-effekten.

Läs mer

Jag har många inlägg här på bloggen som går igenom en del grundläggande kunskaper om hur enkla investeringar fungerar och hur man ska tänka kring sparande.

Ett urval av artiklar och sidor som kan vara intressanta för dig är följande:

Om du undrar över något ytterligare är det bara att du hör av dig via kontaktformuläret, så svarar jag så snart jag kan.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Avanza Bank HoldingAZA
 Avanza Global-
 Avanza Zero-
 Nordea Bank AbpNDA SE
 SEB ASEB A
 SEB CSEB C
 Swedbank ASWED A
 Xact Norden HögutdelandeXACTHDIV

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har två kommentarer.
  1. DanielDaniel

    Jag är en av dem som har "vaknat" i och med denna kris och är tacksam för din blogg som varit en inspirationskälla.