Så aktiverar du Nordea Framtidskapital

Du kanske trodde att det räckte med att skaffa en kapitalförsäkring hos Nordea för att få handla? Icke då — nu måste du aktivera värdepappershandel på Nordea Framtidskapital. Så här gör du.

Tillägg 8 juli 2019: OBS! Läs mitt inlägg Varning för handel hos Nordea angående deras höga avgifter på utdelningar!

Många av er har läst min artikel där jag hade stora problem att få igång en kapitalförsäkring hos Nordea, då jag ville komma igång med handel av utländska värdepapper hos dem eftersom de har så pass låga avgifter.

På Twitter lovade jag därefter en detaljerad genomgång för hur man aktiverar handel när man väl har startat ett KF — eller förlåt, ett Nordea Framtidskapital som det heter.

Aktivera värdepappershandel

Så här gör du för att aktivera värdepappershandel i Nordea Framtidskapital kapitalförsäkring:

  1. Klicka på “Pension och Kapitalförsäkring”
  2. Klicka på “Se ditt sparande”
  3. I bilden med konton — klicka på kontot du vill aktivera
  4. Klicka på “Visa mitt innehav”
  5. Byt flik till “Översikt”
  6. Välj “Lägg till depå” under grafen på höger sida
  7. Kryssa i “Jag har tagit del av PRIIP-faktablad Aktier och PRIIP-faktablad Räntebärande instrument
  8. Klicka på “Godkänn”
  9. Du är klar — njut!

Lätt som en plätt? Tyvärr inte — varför kan de inte bara ha en kryssruta för detta direkt under kapitalförsäkringen, så att man både förstår varför man gör det och enkelt kan göra rätt?

Inte bäst, men bäst

Som du nu sett dras Nordea med en otroligt märklig webbplats, där man ser mängder av funktionalitet som är direkt uråldrig. Det är deras tekniska arv som de måste förvalta och förnya efter bästa förmåga.

Utöver deras otillräckliga teknik mot kunden har de dock praktiska fördelar som är svåra att ifrågasätta — de erbjuder ett courtage på otroligt låga 0,069 % av handeln, och dessutom har de lägst avgift för att växla valutor av alla aktörer på nätet.

Jag som gillar utländska aktier tjänar massor med pengar på att använda Nordea med en valutaväxlingsavgift på 0,03 % istället för exempelvis Avanza på 0,25 % — en avgift som dessutom dras på varje utdelning du får, för evigt.

Vad innebär det i praktiken då? Jo, vid utdelning om 10 000 SEK dras det hos Avanza en avgift om 25 SEK och hos Nordea endast 3 SEK. Tänk sedan att denna avgift sedan kommer dras varje gång du köper, varje gång du säljer och varje gång du får utdelning från utländska värdepapper — över tid är det enorma summor vi pratar om.

Både Avanza och Nordnet måste skärpa sig och sänka sina valutaväxlingsavgifter.

Stort tack till Nordea för att ni erbjuder så pass låga avgifter!

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Nordea Bank AbpNDA SE
 Avanza Bank HoldingAZA

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har nio kommentarer.
  1. KalleKalle

    Hej,

    haft motsvarande "utmaning" att få igång Nordeas KF som du skriver om, med skillnaden att jag gick in på ett Nordeakontor. Där kliade sig personalen i huvudet vid åtskilliga tillfällen, olika personer kom och gick, det suckades och stönades, telefonsamtal ringdes. Och så var det vid första gången på kontoret. Lät det vila och lät systemen uppdatera sig under två dygn och dag tre var jag nere på kontoret igen, för att få igång KF och handeln. Efter någon timme på kontoret och så ytterligare dagen efter det - simsalabim - det fungerade. Lagt tidsmässigt ungefär som du visat i blogginläggen.

    Till min fråga: du anger ovan att "valutaväxlingsavgift på 0,03 %" men när jag tittar i aktuell prislista (den man går upp när man klickar på prislista på Nordeas hemsida) så anges:
    "FX-kostnad vid handel med utländska aktier
    Vid handel med utländska aktier tillkommer en växlingsspread på ca 0,50 % vid automatisk växling. Spreaden är skillnaden mellan köpkursen och säljkursen och tas alltså ut med 0,25% när du köper eller säljer en utländsk aktie"
    Länk
    https://www.nordea.se/Images/154-13366/Prislista-vardepappershandel-2017-10-23.pdf

    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Hej Kalle, tack för din kommentar!

      Trots min egen erfarenhet med Nordea blir jag ändå chockad över att läsa om din erfarenhet. Den här bankens kunder och anställda har helt klart motvind när man försöker öppna konton. Helt otroligt, så dåligt deras system är byggda.

      Angående valutaväxlingsavgiften pratade jag med Nordea efter att ha läst din kommentar, och tyvärr stämmer det du skriver - deras kostnadsberäkning (som jag tog för givet stämde) utelämnar helt deras spreadavgift. Det innebär alltså att de aktivt döljer avgifter vid värdepappershandel, vilket inte ens borde vara lagligt.

      Jag har eskalerat frågan till Nordea och hoppas på ett svar inom kort. Artikel kommer då jag har en del att dementera...

      Stort tack för att du uppmärksammade detta!

  2. DanDan

    Herregud detta ställer ju allt upp och ner då är det ju ingen skillnad på växlingsavgiften på utdelningar mellan dom och avanza??

  3. JanJan

    På nordea är växlingsavgiften 0.030 för us dollar och 0.020 för euro
    Så det är stor skillnad

    Gjorde en jämförelse med köp av eon för ca 100 000 sek då blev det hos nordea 19.99 sek och avanza 248 sek i växlings avgift det blir 1150 % högre växlingsavgift hos avanza plus att courtaget är 40 till 400 % högre hos avanza beroende vilken courtage klass man har !

    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Hej Jan, tack för din kommentar!

      Det är tyvärr precis det här som inte stämmer; Nordea har en valutaspread på 0,5 % vilket innebär en valutaväxlingsavgift på 0,25 % när du köper aktier eller börshandlade fonder. 0,03 % är en uppgift som inte överensstämmer med verkligheten. Ännu värre blir det när man, som Mathias har uppmärksammat, tittar på valutaspreaden för utdelningar, som ligger på otroliga 1,8 %.

      Jag delade din uppfattning innan kommentarer här på bloggen gjorde mig uppmärksam på att det faktiskt inte stämmer i praktiken.

      Inlägg om detta kommer framöver!

  4. JanJan

    gå in på nordea investor och fyll i uppgifter för köp av sampo eller eon så ser ni vilka avgifter ni får (dollar 0.025 euro 0.020)

    Fick tillbaka källskatten för utdelningen av sampo samma dag som utdelningen ! Hos avanza hade det tagit 3 år

  5. JennyJenny

    Fortfarande samma problem..... Tack och lov fick jag hjälp av denna instruktion - tack för det! Sedan kunde jag ändå inte handla och fick lägga en timme på att få fram informationen att "man kan inte handla samma dag som man öppnar depå, man måste vänta till dagen därpå"! :-(

  6. TorgnyTorgny

    Har slitit mitt hår för att kunna handla aktier på mitt KF-konto hos Nordea. Jag skulle inte kunna bygga något så svåranvänt ens om jag försökte. Ska nu följa dina instruktioner - tack.

    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Hej Torgny,

      Jag håller helt med — det känns omöjligt att bygga något så krångligt som Nordeas internetbank visar sig vara när man ger sig in i djungeln. Skönt att man inte är ensam.

      Tack för kommentaren!