Vad kostar det att avliva en hund?

Eftersom jag hade så svårt att hitta prisuppgifter inför avlivningen av vår hund kommer här mina erfarenheter gällande både avlivning och kremering.

När vi för några veckor sedan fick beskedet att vi skulle bli tvungna att avliva vår drygt 9 år gamla blandras på grund av ledproblem upptäckte jag att det var väldigt svårt att hitta tydliga prisuppgifter på en avlivning.

Efter att ha sökt runt lite på nätet visade det sig att både forum och veterinärklinikers hemsidor upgav priser på mellan 2 000 och 6 000 kr, något som kändes helt bisarrt — nog måste det finnas någon praxis kring detta?

Vi bokade in en avlivning hos vår vanliga veterinärklinik i Stockholm. Totalt kostade avlivning och kremering — där askan levereras tillbaka i en liten träkista — fullt rimliga 3 700 kr.

Avlivningen genomfördes mycket professionellt och vi har ingenting att klaga på, något som jag har skrivit ett utförligt inlägg om här. Askan som man får tillbaka gör man vad man önskar med — många behåller den hemmavid.

Vad betalar djurförsäkringen?

En annan oklarhet, som dessutom kan ge en lite extra oro kring hela processen, är vilken roll försäkringsbolaget har när det kommer till en avlivning. Vi hade Agria, så jag ringde och pratade med dem innan och fick då höra att de ersätter kostnaden för avlivning med 1 000 kr — varken mer eller mindre.

Eftersom självrisk och andra avgifter redan börjat ticka i ärendet rörande hans leder gick det snabbt och enkelt att få ut ersättningen. Ett misstag som dock råkade göras var att de drog autogirobetalningen några veckor efter avlivningen — inte så snyggt, men de återbetalade detta efter ytterligare någon vecka.

Sammanfattning

För att sammanfatta detta kostade vår avlivning med kremering i Stockholm 3 700 kr, som delvis ersattes av försäkringsbolaget Agria med 1 000 kr.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.