Xtrackers ETF:er avnoteras

Inte mindre än 27 börshandlade fonder avnoteras från den svenska börsen i slutet av januari — men finns kvar utomlands.

Fondbolaget DWS meddelar att alla börsnoterade fonder under namnet Xtrackers som funnits listade på den svenska börsen ska avnoteras efter januari månads slut.

För den som vill ligga kvar i fonderna gäller det nu att blicka utomlands, där fonderna fortfarande kommer att erbjudas, dock i EUR istället för SEK.

Olika hantering

De två svenska nätmäklarna Nordnet och Avanza hanterar det hela lite olika, och som vanligt är det just Nordnet som har bäst hantering när det gäller börshandlade fonder;

  • Hos Nordnet konverteras innehaven automatiskt till motsvarande listning på den tyska Xetra-börsen, vilket innebär att det inte blir någon skillnad i praktiken för deras kunder; innehaven har samma ISIN-beteckning men annan börs. Vill kunderna inte konvertera kan de sälja innehaven senast sista handelsdag.
  • Hos Avanza kommer innehaven säljas om du har en kapitalförsäkring eller ett pensionskonto, och om du har depå eller ISK kommer du få ett erbjudande där du kan välja att sälja eller konvertera. Om du missar att svara innan detta erbjudandes slut kostar en konvertering sedan 1500 SEK per innehav (!).

Jag tycker ärligt talat det är tråkigt att Avanza ligger så långt efter Nordnet vad gäller smidig hantering och utbud av börshandlade fonder, och det blir mer och mer tydligt ju längre tid som går att Avanza väljer att fokusera på annat.

Berörda börshandlade fonder

Totalt är det 27 börshandlade fonder som omfattas av avlistningen, bland annat dessa;

Spontant är det inte de mest eftertraktade börshandlade fonderna på marknaden som finns listade på just den svenska börsen, eftersom fondernas basvaluta inte är SEK; du har alltså samma valutarisk som om du hade köpt de utländska innehaven. Den fördel som finns kvar är att du slipper valutaväxlingsavgiften.

Att dessa Xtrackers-fonder avnoteras spelar ingen roll för mig personligen, och för oss som gillar börshandlade fonder finns det fonder kvar på svenska börsen som både handlas i SEK samt har SEK som basvaluta, som exempelvis Xact Norden Högutdelande eller Xact Sverige.

Sista handelsdag

Den sista handelsdagen för de Xtrackers-fonder som nu avnoteras från den svenska börsen är den 30 januari 2020.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Avanza Bank HoldingAZA
 Xact Norden HögutdelandeXACTHDIV
 Xact SverigeXACT Sverige
 Xtrackers DAX UCITS ETFXDAX
 Xtrackers Nifty 50 Swap UCITS ETFXNIF
 Xtrackers S&P 500 Swap UCITS ETFXSPX

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.