Vad kostar en kopp kaffe om dagen?

Små utgifter över lång tid är något som de flesta missar att reflektera över, så här kommer ett exempel för den där lilla koppen kaffe som köps med till jobbet varje dag.

Är du en sån som köper med dig kaffe eller macka på vägen till jobbet, för att du inte orkar, hinner eller vill göra varken frukost eller kaffe hemma? Här kommer ett viktigt inlägg riktat just till dig, så att du förstår vad en sådan utgift leder till — eller inte leder till — över tid.

Låt oss bestämma vår dagliga utgift till 25 SEK, vilket en kopp kaffe att ta med kostar i Stockholm, och att vi avstår från denna utgift under 20 års tid. Hur mycket pengar tror du vi får ihop?

Potentiell avkastning

Om vi räknar på vad summan för kaffet skulle kunna bli om den investeras på börsen istället inser man på riktigt galenskaperna i att slösa småsummor återkommande gånger.

Detta kan vi enkelt göra genom att använda sparkalkylatorn hos Avanza, där du kan räkna på hur mycket dina pengar hade kunnat växa på börsen om du hade investerat dem, och själv dra i reglagen för att se hur sparande förändras.

En utgift om 25 SEK på vägen till jobbet varje vardag innebär en kostnad om 500 SEK per månad, eftersom det går 20 arbetsdagar på fyra veckor. För att nå ett realistiskt resultat sätter vi dessutom vår förväntade avkastning till 5 % — lite lägre än Stockholmsbörsens utveckling på i genomsnitt mer än 8 % de senaste 20 åren.

Våra parametrar i sparkalkylatorn hos Avanza blir följande:

  • Startbelopp: 0 SEK
  • Spartid: 20 år
  • Utveckling per år: 5 %
  • Månadssparande: 20 x 25 = 500 SEK

Vågar du gissa vad resultatet blir? Här har de flesta helt fel, och det är förståeligt; många har inte fått det här berättat för sig, varken i skolan eller av sina föräldrar.

Om du sparar 25 SEK varje vardag under 20 års tid når du ett kapital om 203 729 SEK.

Förstår du hur mycket det kan göra att undvika en så pass liten utgift som en "to go"-kaffe på stan? 20 år kan kännas som en lång tid, men oftast är det inte alls lång tid — de flesta av oss kommer leva mycket mer än 20 år till.

Se över dina utgifter

Jag försöker gång på gång få människor att bli medvetna om sina utgifter, så att de kan ändra sitt leverne och spara pengarna istället. På det sättet kommer fler kunna göra det de egentligen vill i livet, oavsett vad det handlar om — för pengar innebär en frihet att välja själv.

Om du vill ha mer information om att minska utgifter och spara pengar finns det fler inlägg för dig att läsa;

Skapa det liv du själv vill leva — med några små knep kan du nå ett sparande där du inte ens behöver arbeta senare i livet. Valet är ditt — ingen annans.

Lycka till!


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.