Varning för handel hos Nordea

Med facit i hand är storbanken Nordea en mycket sämre nätmäklare än jag hade kunnat ana — här kommer därför en direkt varning mot att använda deras värdepappershandel.

Jag har den senaste tiden talat gott om Nordea framför konkurrenter som Avanza och Nordnet på grund av deras låga avgifter vid handel av aktier och börshandlade fonder, men nu är det slut med det.

De låga avgifterna — t.ex. valutaväxlingsavgift om 0,03 % för att växla USD till SEK — lät för bra för att vara sant, och visade sig faktiskt vara just det.

När man nyttjar banken till vardaglig handel märker man nämligen att priserna som anges i deras handelsplattform faktiskt inte stämmer.

Tips från läsare

Det hela började när läsaren Kalle skrev en kommentar till min artikel Så aktiverar du Nordea Framtidskapital, om att prislistan anger en annan valutaväxlingsavgift än de 0,03 % som anges vid orderläggning.

Därefter bekräftade läsaren Mathias det hela i ett par längre kommentarer till en annan artikel, Utländsk källskatt tillbaka på 17 dagar, och meddelade även att det tas ut ännu högre avgifter vid valutaväxling av utdelningar.

Felaktiga prisuppgifter

Vid orderläggning visas alla avgifter förknippade med ditt köp, och när du förbereder en order i USD visas en valutaväxlingsavgift om 0,03 %, vilket är underbart lågt.

Tittar man i prislistan på deras hemsida ser man dock att valutaväxlingsavgiften anges som 0,25 %, vilket är samma avgift som konkurrenterna. Efter att ha pratat med kundtjänst bekräftar de att det är avgiften om 0,25 % som gäller.

Vad som är extraordinärt här är att ingen hos Nordea verkar kunna — eller vilja — svara på varifrån siffran 0,03 % kommer, och hänvisar bara till att prislistan anger 0,25 %.

Jag bryr mig inte om att prislistan är den som stämmer och att ni hänvisar dit — jag undrar varför ni ljuger för era kunder genom att påstå att de betalar lägre avgifter än de egentligen gör.

Rekordhög avgift för valutaväxling

Uppdatering: Nordea har sedan den 12 september 2019 justerat avgiften för valutaväxling vid utdelningar från 0,9 % till 0,25 % — samma som konkurrenterna Avanza och Nordnet med andra ord.

Det slutar tyvärr inte där, för Mathias meddelar även att när utdelningarna kommer — om än på rekordtid med svenska mått mätt — har en helt annan valutaväxlingsavgift använts; valutaspreaden hos Nordea för växling av utländska utdelningar är 1,8 %.

Den avgift som tas för att automatiskt växla valutan på de utdelningar du får hos Nordea är alltså hela 0,9 %, vilket innebär att de är 3,6 gånger dyrare än både Avanza och Nordnet.

Som utdelningsinvesterare med fokus på utländska innehav blir jag nästan illamående av att de tar ut så hög avgift — dessutom utan att specificera den i någon prislista.

Bara en fördel kvar

Den enda fördelen med Nordea som finns kvar efter min granskning är deras låga courtage, där du bara betalar 0,06 % oavsett orderns storlek, med ett lägstabelopp om 1 SEK och ett högsta belopp om 99 SEK.

Utöver det finns just nu inga fördelar alls — deras gränssnitt är uråldrigt, deras prisuppgifter stämmer inte, de har krånglig orderläggning, du kan inte följa upp dina transaktioner på kontot, de tar 0,9 % i valutaväxlingsavgift på utdelningar.

Åter till konkurrenterna

Jag kommer att återgå till Avanza för mina vardagliga aktieaffärer, och Nordnet för mina ETF-affärer. Nordea måste verkligen ta sig i kragen — det här är oacceptabelt.

Stort tack till både Kalle och Mathias som uppdagade detta!

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Nordea Bank AbpNDA SE
 Avanza Bank HoldingAZA

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har 34 kommentarer.
 1. DanDan

  Tack. Mkt allvarliga uppgifter för oss som bygger en portfölj av utländska aktier. Då är det bara att lägga ner Nordea och återgå till avanza. Dessa storbanker lär sig aldrig riktiga banditer.

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Dan, visst är det så. Jag överger Nordea tills de rättat till detta.

   Tack för kommentaren!

 2. myntarenmyntaren

  Hej!

  har tidigare granskat nordeas till synes förmånliga deal om låg VVA på 0,03, som redovisas vid köpetillfället. För mig kommer det här som en smärre chock.

  Som du skriver är uppföljningens presentation usel. Hur kom du/ni fram till detta? kan ej se beloppen någonstans. Gjordes en manuell räkning? på förväntat jämfört med erhållet?

  mvh

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Myntaren, tack för kommentaren.

   Det gjorde det för mig också, framför allt rörande utdelningarna. Angående avgift vid köp och sälj framgår det av prislistan som Nordeas kundtjänst sedan bekräftat stämmer.

   Avgift vid utdelning å andra sidan var det Mathias som tipsade om, vilket sedan bekräftades av mig själv då jag har en del av samma innehav hos Avanza, Brookfield Renewable och T. Rowe Price bland annat — dessa utdelningar skiljer dig helt enkelt åt. Jag kan komplettera med exempel lite senare.

   Ha en fin kväll!

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Sten! Det kan absolut vara på sin plats, så att Nordea får lite eld i baken och ordnar upp detta.

 3. KBKB

  Tråkigt! Satte nyligen upp en KF hos Nordea, men låter som det bara är att skrota den.

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej KB, jag håller med. Jag låter mina innehav ligga i väntan på att de styr upp detta, men några nya köp blir det inte förrän vi har svart på vitt att detta är fixat.

 4. JohnJohn

  Alltså va fan nordea är ett skämt

  https://www.di.se/nyheter/nordeakund-forlorade-aktiehistorik-anmaler-banken-leder-till-kaos/

 5. Dr LuddeDr Ludde

  Bra spanat! Jag hörde av mig till Nordea och fick svaret:
  "växlingskursen för handel med utländska aktier är 0,25% medan utdelningar växlas enligt bankens ordinarie växlingskurser som varierar men som sagt är högre. "
  De ordinarie växlingskurser verkar ha en spridning på 1,8 % motsvarande 0,9 % som du skrev.
  https://www.nordea.se/foretag/produkter/handel-med-utlandet/valutakurser.html

  Själv använder jag i dagsläget Nordea för aktier som inte handlas på Avanza (Schweiz, Storbritannien) som aktier där courtaget är mycket lägre (Finland (1 kr ist f €1) och Frankrike (€1 ist f €4).

  Jag har även kritiserat Nordea för att deras kostnadsberäkning vid orderläggning i Schweiz och Storbritannien visar courtage på 1 kr när det i verkligheten (och enl. prislistan) är 1 CHF resp £1.

 6. StigStig

  Det går ju inte se vad som är vad i kontohistoriken i en nordea kf är det ens lagligt?

 7. TT

  Det bästa vore väl att tipsa a
  Aftonbladet, det här är väl smaskiga nyheter. Dessutom brukar det bli eld i baken på bankerna när media skriver.

 8. SUOMISUOMI

  Hej!

  Jag bor i Finland och fick 4 juli en ganska stor utdelning från Latvian Forest som nuförtiden endast äger pengar. Växlingen skedde till EUR/SEK 10,718 trots att marknadskursen den dagen pendlade mellan 10,498 och 10,533. Kontaktade Nordeas finansavdelning och frågade vilken avgift de tar vid växling av utdelningar och svaret var: marknadskurs + 0,3 %. Jag förklarade den oförmånliga växlingskursen och kvinnan skulle återkomma senare med information. Följande dag ringde hon och sa att Nordea hade växlat med den kurs som banken använde den aktuella tidpunkten. Hon sa att hon inte kunde hjälpa mer och att jag kan reklamera skriftligen om jag inte är nöjd med svaret.
  Två andra mindre utdelningar från Sverige stämmer med marknadskurs + 0,3 % så någon verkar ha fastnat i syltburken här.

  Vet faktiskt inte vad som är värst, det nonchalanta bemötandet eller det faktum att de tog minst 1,75 % över marknadskursen (= 4 900 kronor) av pengarna. Båda är tillräckliga för en skilsmässa från Nordea.

  Förresten, kan "marknadskurs" betyda något annat än den kurs som handlas på den allmänna valutamarknaden? Någon som vet exakt?

  Hälsningar från grannlandet!

 9. SvenSven

  Nu har dom börjat visa lite bättre i kf kontohistoriken? Det står uttag mm men fortfarande inget - eller+ tecken? Kan ju för fan fortfarande inte veta om det är minus eller plus? Sen inget totalsaldo som minskar eller ökar efter varje transanktion, hur fan ska jag hålla koll på saldot? Är detta lagligt?????

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Sven, jag håller med dig om att Nordeas historik är minst sagt undermålig. Jag har ställt frågan till dem huruvida det är tillåtet att banken inte kan visa korrekt kontohistorik, och har blivit uppringd men inte haft möjlighet att ta samtalet. Vi kom överens att de ringer upp i nästa vecka igen - återkommer!

 10. JanJan

  Testade och köpte 1 sampo innan utdelning fick utdelning och skatten tillbaka samma dag men fick betala högre eurokurs än som handlades den dagen

  Testade att fylla i köp för 10000 $ för ett värdepapper hos avanza och nordea och då skulle köpet hos nordea bli 1600 sek dyrare fast lägre courtage och växlingsavgift på 0.02% men nordeas dollar kurs var mycket högre då spelar det ingen roll att man har lägre courtage och växlings avgift på 0.02 % och återbetalning av skatten direkt för slutsumman av en utdelning blir att man får mer utbetalt av avanza än nordea fast man inte har fått ut skatten på 15% som man får ut senare

 11. SvenSven

  Då är ju Nordea totalt avslöjade med sin genomtänkta bluff mot oss kunder, undra hur långt upp i bank ledningen detta går.

 12. Anders FAnders F

  Pratat med Nordea de tar inte ut nån avgift vid utdelningar, man får den valutakursen som gäller för dagen. Alltså ingen avgift!!!
  mvh
  Anders

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Anders!

   Jag behöver titta lite närmre på utdelningarna från Nordea, för nog verkar de ha förändrat hur de hanterar valutaväxlingsavgifter - de senaste utdelningarna ser bättre ut än de tidigare.

   Så snart jag pratat med Nordea om detta kommer det en artikel.

   Tack för kommentaren!

 13. NiklasNiklas

  Fantastiskt att du undersöker detta.
  Blir nyfiken på om det skett en förändring i valutaväxlingen vid utdelningar. Annars är det väl tyvärr bara att återgå till Avanza.
  Ser fram mot en ny artikel.

 14. JosefJosef

  Hej! Tack för några bra artiklar om Nordea! Jag är själv ett fan av Nordea och har flyttat (från Avanza) all min handel till dem sedan tidigare i år. Beskriver mitt resonemang här: http://magiskaformeln.se/nordea-magiska-formeln/

  Jag valde att öppna en ISK med valutafickor i EUR och USD för min handel i USA och Finland. Detta för att slippa valutaväxling som sker vid köp samt vid utdelning och de verkar fungerat bra!

  Vad som istället blir mitt problem är ju att jag troligen inte kan få tillbaka källskatten från utdelningarna i de utländska aktierna (jag antar att du valt en kf för att undvika det problemet).

  Så som jag tolkar det är alltså frågan jag borde ställa mig;
  - Sparar jag mer på att slippa växla pengar mellan sek och usd/eur (vid varje affär och vid utdelningar) än jag får i utländsk källskatt varje år?

  Om svaret är 'ja' => välj Nordea ISK med valutafickor
  Om svaret är 'nej' => välj Avanza KF

  Är jag rätt ute? Missar jag något?


  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Josef,

   Jag har tidigare funderat på om man ska ha "lokal" valuta men inte trott att det varit tillgängligt hos de svenska aktörerna. Kul att det är det, men tråkigt att det är begränsat till ISK!

   Om man jämför valutaväxlingsavgift med källskatt vinner återföringen av källskatten om 15 % förutsatt att du behåller innehavet i minst 12 månader.

   Låt oss ta Realty Income som exempel, och att vi köper aktier för 40 000 SEK. Detta ger oss ungefär 54 aktier i skrivande stund, och ett totalbelopp om 39 651,60 SEK. Med valutaväxling innebär detta en kostnad om 39 651,60 x 0,0025 = 99,13 SEK, som alltså går att undvika med en valutaficka som du nämner.

   Den månatliga utdelningen landar på 54 x 0,227 = 12,26 USD innan utländsk källskatt om 15%, samt efter källskatt på 10,42 USD eller 100,36 SEK. Även vid utdelningarna drar vi även för valutaväxlingsavgift hos KF, vilket sänker utdelningen till 100,11 SEK.

   Ursprungligt köp KF: 39 750,73 SEK
   Ursprungligt köp ISK: 39 651,60 SEK
   Utdelning KF: 100,11 SEK
   Utdelning ISK: 100,36 SEK
   Återbäring källskatt KF: 17,72 SEK
   Återbäring källskatt ISK: 0,00 SEK

   Jag vet att det går att få tillbaka utländsk källskatt även med ISK, men det är då upp till dig själv att ansöka om detta hos Skatteverket, och ger max 500 SEK per år om du ens är berättigad.

   Efter vår initiala transaktion när vi köper aktierna har en valutaficka alltså besparat oss 99,13 SEK i valutaväxlingsavgifter, samt 0,25 SEK vid varje utdelningstillfälle. Vi behöver även ta i beaktning att vi någon gång kommer sälja innehavet, och allt annat lika landar vi då på besparingar om 99,13 x 2 = 198,26 SEK.

   För att ta reda på hur lång tid detta är lönsamt i det här fallet delar vi valutaväxlingsavgiften med den återförda källskatten; 198,26 / 17,72 = 11,19 månader. Utöver det dras ju även en avgift för att växla valutan när du får utdelningar, men det är så små belopp att jag inte bemödar mig att räkna in dem.

   I slutändan landar vi alltså i att det är mer fördelaktigt att nyttja en valutaficka om du planerar att sälja innehavet inom ett år, men att det du tjänar in genom att undvika valutaväxlingsavgift "äts upp" av det faktum att ISK inte har återföring av utländsk källskatt.

   Tack för kommentaren!

 15. MikeMike

  Om man inte har stora lån får man tillbaka all utländsk källskatt på aktier i ISK. Skatteverket hanterar detta automatiskt.
  (Endast problem om källskatten överstiger 15% som Danmark och Norge börjat köra med...)

 16. ErikErik

  Hej,

  Tänkte kolla om du fortfarande använder Avanza och Nordnet till dina utländska aktier eller ifall du återgått till Nordea? :)

  Vänligen,
  Erik

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Erik, ser att jag missat att svara på detta.

   Jag sätter in pengar på Nordea varje månad och köper värdepapper där, vilket jag även gör på Avanza för att exempelvis få mer utrymme i deras räntefria kredit samt på Nordnet för att få gratis ETF-handel. Varje aktör har sina respektive fördelar.

   Tack för kommentaren!

 17. MichaelMichael

  Intressant med Nordea som har sänkt courtage men trots det kan det kosta mer med övriga avgifter, om man har små belopp tar de inte ut också avgifter på vardags paket eller liknande, har Nordea fixat så att det blir rätt med valutaväxlings avgifter samt den högre kurs de sätter på valutor?

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej Michael,

   Nordea tar inga avgifter för vardagspaket eller liknande tjänster för mig, men det förutsätter kanske att man faktiskt inte nyttjar de tjänsterna. Angående valutaväxlingsavgifterna är de sänkta relativt nyligen, vilket jag skrivit om tidigare.

   Huruvida deras valutakurser är högre eller lägre än konkurrenterna är dock ingenting jag analyserat närmre, men det kanske vore intressant!

   Tack för kommentaren!

 18. AndreasAndreas

  Tackar, har precis öppnat konto hos Nordea efter att ha sparkat ut dom för snart 20år sedan p.g.a. orimliga avgifter.

  Kommer troligen inte använda depån, om det inte är för att komma åt aktier i UK och schweiz.

  Det som beskrivs i det här inlägget fick bägaren att helt rinna över även om det kändes mindre bra att behöva ha 300kkr hos nordea för att kunna föra över pengarna till sitt vanliga konto (är man inte förmånskund vilket kräver 300kkr i sparande eller lån kostar det 12kr i månaden att kunna föra över pengar till annan bank).
  300kkr kanske inte är en jättesumma, men jag föredrar att kunna bygga upp mina depåer succesivt och kunna vända i dörren och ta mina pengar och dra om jag blir missnöjd.

  Den enda fördelen skulle vara att man får investerarskyddet på 250kkr för varje bank man har och det är ju inte fel.

  1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

   Hej David,

   Vad gäller deras avgift för valutaväxling som låt på 0,9 % av transaktionen har detta korrigerats. Det är fortfarande ganska krångligt att både öppna kapitalförsäkring och handla hos dem, men om man vill åt billigt courtage så är det en bra bank att handla på.

   Tack för kommentaren!

 19. HenrikHenrik

  Hej
  Så vad blev resultatet av denna undersökning, är det dyrare att ha utdelningsaktier hos nordea?

 20. SvenSven

  @Henrik

  Jag tror det är lika "dyrt". Däremot kanske Nordea kommer ut som vinnare om courtaget är billigare (du får ev. råd till en extra aktie) vid köp, och om det gäller Kapitalförsäkring så betalar Nordea ut 100%, samt direkt. Avanza betalade tillbaka 84,3% källskatt för utdelningar i 2017.

 21. KimKim

  Jag sålde aktier för tre dagar sedan för runt 6000kr, loggade nu in idag och ser att pengarna är borta från mitt ISK konto och min transaktion inte ens är listad längre.
  Vart är mina pengar och hur i hela världen kan detta ske?

 22. Mr investorMr investor

  Verkar som sagt att Nordea justerade sina FX för utdelning slutet av 2019, men hösten 2020 gick de tillbaka till det de hade tidigare, dvs jag tappar ca 1% jämfört med Nordnet just nu. Har lagt upp en tråd om detta i FB gruppen för utdelningsaktier.