Xact Högutdelande byter namn

Den populära börshandlade fonder Xact Norden Högutdelande får ett nytt namn, som återspeglar inriktningen lite tydligare.

Xact tar beslutet att döpa om en av småspararnas mest populära börshandlade fonder på den svenska marknaden, och det är ingenting att oroa sig för; de passar bara på att tydliggöra utbudet.

Det nya namnet? Xact Norden Högutdelande.

Med tanke på att detta är precis vad fonden "egentligen" heter i dess engelska namn — Xact Nordic High Dividend Low Volatility UCITS ETF Dist — är det fullt naturligt att den heter så även på svenska, och ger ett mer enhetligt intryck om inte annat.

Hos Nordnet är fonden uppdaterad med det nya namnet, men ännu inte hos Avanza. Det ändras nog i sinom tid, men de borde försöka hinna ikapp sin konkurrent vad gäller just börshandlade fonder, efteresom det är ett område där de halkat efter under de senaste åren.

Innehåll

Även om Xact Norden Högutdelande är en av de mest omtalade börshandlade fonderna bland olika bloggar runt om i Sverige är det inte Xacts mest populära ETF — den finns faktiskt inte ens med i deras topp tre.

De tre mest populära börshandlade fonderna under Xact-paraplyet är följande:

 1. Xact OMXS30
 2. Xact Bear 2 (2x hävstång)
 3. Xact Bull 2 (2x hävstång)

Jag är dock ingen som köper varken bear- eller bullfonder med hävstång, så jag håller mig borta från plats 2 och 3 — men jag förstår att de lockar till sig köpare, speciellt i en så pass volatil marknad som börsen är det här året.

Xact OMXS30 är en vanlig indexfond som följer den svenska börsen genom indexet OMXS30GI till en låg avgift om 0,10 %, så jag förstår varför den är så populär. För oss som är ute efter återkommande utdelningar ger den dock inget mervärde i portföljen.

Spännande tider framöver

Under 2020 övergick Xact Norden Högutdelande från att betala utdelning en gång per år till att betala sin utdelning två gånger per år; en gång på försommaren och en gång på hösten.

Med start nästa år ökar de utdelningstakten för Xact Norden Högutdelande ytterligare och betalar ut hela fyra gånger under 2021. Några datum för utdelningarna under nästa år är ännu inte spikade, men så snart Xact släpper informationen kommer jag sprida informationen till er läsare.

Årets utdelningar

Fonden delade ut totalt 5,20 SEK under året 2020, uppdelat i två tillfällen;

 • 2,60 SEK den 18 maj 2020
 • 2,60 SEK den 21 september 2020 (idag)

Det totala utdelningsbeloppet om 5,20 SEK motsvarade 4 % av fondens andelsvärde i slutet av 2019, då 2020 års utdelning beslutades. Detta innebär att fondens direktavkastning förändras beroende på fondens kursutveckling från beslutet fram till utdelningstillfället — precis som en aktie alltså.

Läs mer

För dig som vill läsa mer om Xact Norden Högutdelande, andra börshandlade fonder eller om sparande generellt finns det mängder med nyttiga artiklar på bloggen;

Jag skriver nya inlägg så ofta jag hinner, och svarar på både kommentarer och meddelanden så snart tillfälle ges. Har du frågor eller synpunkter är det bara att du lämnar en kommentar eller skickar ett meddelande via kontaktformuläret.

Detaljer

 • Namn: Xact Norden Högutdelande
 • ISIN: SE0009778954
 • Senaste kurs: 119,68 SEK
 • Utdelning: 5,20 SEK
 • Utdelning varje halvår: 2,60 SEK
 • Direktavkastning: 4,34 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Xact Bear 2XACT BEAR 2
 Xact Bull 2XACT BULL 2
 Xact Norden UCITS ETFXACT Norden
 Xact Norden HögutdelandeXACTHDIV
 Xact OMXS30XACT OMXS30
 Xact Svenska Småbolag UCITS ETFXACT Smabolag

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.