Under den första månaden på året har svenskarna som minst pengar — men varför då? Låt oss lyfta på locket som ligger över svenskarnas privatekonomi.
Många kallar januari för årets fattigaste månad, ett begrepp som alltid gjort mig irriterad — vadå årets fattigaste månad? Men så slår det mig att det faktiskt är precis det; svenskarna har slut på pengar efter att ha spenderat alldeles för mycket under både jul och nyår.
Så var ligger det faktiska problemet? Ska man inte köpa julklappar åt barnen eller spendera lite extra på julmaten och nyårsfirandet? Givetvis ska du det — men du måste se till att du har förutsättningarna för att göra det. Det är enkelt att nå dit, som tur är.
Innehåll
- Årets fattigaste månad
- Skapa stabilitet
- Skapa en pengamaskin
- Lyckas bättre nästa jul
- När du nått målet
Årets fattigaste månad
Under januari är det alldeles för många som inser att de har spenderat alldeles för mycket pengar, och när ledigheten tar slut och man är tillbaka på jobbet kan det hos många sätta igång en nedstämdhet.
Känslan av att inte ha några pengar är nämligen en av de jobbigaste känslorna som finns, speciellt om du har barn att ta hand om och försörja. Att inte få pengarna att räcka till som man tänkt — och dessutom inse att man inte har sparat som man borde — kan ta knäcken på vem som helst.
Tillfrågad i tidningen
Ett år blev jag faktiskt till och med tillfrågad på måfå i ett köpcentrum här i Stockholm, där lokaltidningen gjorde en undersökning och undrade om jag hade några pengar kvar under januari efter "den dyra julen" — och ja, jag svarade att jag hade gott om pengar.
Julens utgifter kommer inte som någon överraskning för varken mig eller någon annan, så då borde det ju inte vara så vanligt. Hon som intervjuade mig sa dock att de allra flesta faktiskt har svårt att klara av januari utan att gå back i kassaflöde, och det beror till väldigt stor del på stora utgifter under december månad, inte sällan på dyra krediter som nu ska betalas.
Vinklat i media
Det är just det här som gör mig så irriterad, och som faktiskt ledde till att jag startade den här bloggen från början; media älskar att måla upp en bild av vanligt folk som att de inte har några pengar. Jag vet inte varför de gör så — är det för att folk ska känna igen sig och konsumera ännu mer? "Om alla har det lika dåligt gör jag inget fel själv"?
Media borde göra allt i sin makt för att faktiskt hjälpa privatpersoner att ta sig ur dåliga ekonomiska situationer och skapa en stabilare vardag, men det ligger tyvärr inte i deras intresse. Deras primära intäkt är traditionell reklam med inriktning shopping, och därmed tjänar de även pengar på att skrämma folk till konsumtion.
En månad som alla andra
Saken är den att januari månad är en helt vanlig månad, precis som alla andra — och du ska inte märka av den i din privatekonomi varken på ett positivt eller negativt sätt. Månaden och dess utgifter ska flyga förbi precis som alla andra, eftersom du ska ha koll på dina inkomster och utgifter.
Jag hade ärligt talat inte kunnat sova på nätterna om jag inte hade haft en tillgänglig buffert på sparkonto och täckta utgifter, alltså att jag vet vad som ska betalas och har råd att betala det. Men det kommer inte automatiskt — man måste själv se till att man har det.
Skapa stabilitet
Det viktigaste av allt är att skapa en livssituation där du inte blir stressad av återkommande högtider som födelsedagar, jul, nyår eller påsk.
Planera dina inköp
Med en vanlig hushållsbudget kan du enkelt sätta upp en prognos för vad du tror att jul och nyår kommer att kosta. Hur mycket kommer du köpa julklappar för? Hur tidigt kan du börja köpa julklapparn? Har du barn?
När du sprider ut julklappsinköpen sprider du också ut dina utgifter, och för många skulle det göra en enorm skillnad på att betala 500 SEK i månaden mot att betala 6000 SEK i ren panik i julruschen i december. I slutändan ger det dig dock precis samma julklappar — och dessutom kan du ofta få bättre priser när det är lågsäsong, så planering lönar sig på flera sätt.
Skapa en pengamaskin
Tänk att exempelvis kunna handla julklappar bara för utdelningen från portföljen — låter det inte magiskt? Det innebär att hela din lön kan gå till sånt som faktiskt behövs under månaden, och slutligen till ditt sparande — och att dessa extra utgifter kan finansieras helt av din avkastning och dina utdelningar.
Det, mina vänner, är den typen av frihet som kan köpas av att man investerar pengar i värdepapper så som aktier och fonder. Ditt investerade kapital lever och tillverkar pengar åt dig på ett löpande band — något som många kallar för en pengamaskin.
Aktier och fonder
Det går utmärkt att i ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring spara i både aktier och fonder samtidigt, och dessutom kan du köpa och sälja aktier och fonder precis som du önskar.
Aktier kan verka krångligt och skrämmande, men så är faktiskt inte fallet. Det viktigaste är att du inte går på diskussionerna som ofta florerar på internet om aktieraketer, eftersom det är där många bränner sig som nybörjare; de köper lovordade aktier som sedan kraschar och förlorar sina första pengar. Då ryker direkt ditt första kapital och du tappar lusten till att spara.
Bra aktier för nybörjare
Att välja ut några aktier att börja med är inte alltid det lättaste, men det finns tryggare aktier än andra. Kom dock ihåg att det alltid innebär en risk att investera i både aktier och fonder.
Exempel på lite tryggare aktier kan vara:
- Investor, ett svenskt investmentbolag som betalar utdelning två gånger per år
- Akelius, ett internationellt fastighetsbolag som betalar utdelning fyra gånger per år
Dessa aktiekurser kan så klart variera precis som alla andra, men de har beprövade affärsmodeller och stadiga kassaflöden in i bolagen där inte mycket överraskar dem negativt på marknaden.
Dyk gärna lite djupare för att förstå hur aktier fungerar och vilken potential som finns — läs mitt inlägg om de mest populära aktierna tillsammans med lite siffror om utdelningar och direktavkastning.
Kom ihåg: börja inte med att jaga aktieraketer utan leta istället upp trygga bolag att investera i. Raketerna kan du testa på och krydda med när du lärt dig mer om aktier.
Bra fonder för nybörjare
När det kommer till fonder bör de som är nybörjare och precis börjat spara investera i breda indexfonder med låga avgifter, och slippa smala inriktningar; dessa kan du utforska senare. De breda indexfonderna är enkla att förstå och det är enkelt att skicka in pengar i dem varje månad.
Jag tycker dessa fonder är bra för nybörjare:
- Länsförsäkringar Global Indexnära, en bred globalfond med låg avgift
- Avanza Zero, en svensk indexfond som är gratis
Faktum är att det inte behövs speciellt många fonder för att skapa en trygg och stabil avkastning; en Sverigefond och en globalfond räcker ofta gott — men du väljer så klart precis som du själv vill.
Läs mitt inlägg om de mest populära fonderna för en inblick om vad svenska sparare ofta lägger pengar på när de sparar i fonder.
Lyckas bättre nästa jul
Så vad ska man egentligen göra för att lyckas bättre vid nästa jul, och inte uppleva årets fattigaste månad i januari som följer?
- Börja spara pengar varje månad
- Planera alla dina större inköp
- Börja handla julklappar så tidigt som möjligt
Om du inte har börjat spara pengar varje månad redan så bör du komma igång redan idag — för varje dag du sparar desto mer pengar har du i slutändan.
Du som redan sparar
Om du redan har börjar månadsspara hos en aktör som faktiskt kan ge dig en bra avkastning, då kan jag bara gratulera — det största steget har du redan tagit! Nu behöver du bara fortsätta spara, och fortsätta pröva nya tjänster.
Jag har mängder med inlägg här på bloggen om både sparande och investeringar av dess olika slag, som kan hjälpa dig att komma ännu längre i din resa mot finansiell stabilitet och en sund privatekonomi.
- Månadsspara 700 SEK — bli miljonär
- Hur mycket pengar behöver man för att sluta jobba?
- Ta ut föräldradagar på helgen
- Budget för hushåll med fyra barn
- Välj en bank utan avgifter
Det finns många olika matnyttiga inlägg på bloggen, så bläddra runt bland de ämnen du är intresserad av för att hitta fler inlägg.
Du som inte börjat spara
Om du inte ännu kommit så långt — vad är det bästa att börja med? Jo, du ska lova dig själv att du ska lyckas bättre nästa år; du ska bli kund hos Avanza och Lysa och börja spara pengar varje månad till så låg kostnad som möjligt.
Nyttja deras bästa erbjudanden för nya kunder och spara i både aktier och fonder, i många fall helt utan att betala några avgifter. När du har satt upp ett månadssparande kan du ta nästa steg och vidga dina vyer, men det första steget måste du ta nu — så snart det är möjligt.
När du nått målet
Så snart du har börjat spara pengar varje månad — och låter dem ligga där — kommer du inse att du faktiskt kan lägga undan pengar varje månad. Kanske blir du till och med lockad att lägga undan mer och mer pengar?
Ju snabbare du börjar spara desto enklare kommer din nästa högtid att bli; när du har kapital undansparat kommer du inte bli pank när du har stora utgifter, och med lite enkel planering går det faktiskt att komma undan utan några större klumpsummor alls.
Relaterade värdepapper
De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.
Värdepapper | Ticker | |
---|---|---|
Akelius Residential D | AKEL D | |
Avanza Zero | - | |
Investor A | INVE A | |
Investor B | INVE B | |
Länsförsäkringar Global Indexnära | - | |
Xact OMXS30 | XACT OMXS30 |
Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.
Kommentarer
Inga kommentarer ännu.