Här samlar jag de mest populära fonderna under 2020, samt de fonder som har sålts av mest under året som gått.
En stor inspiration för många sparare är vilka fonder som köpts och sålts mest; man kan hitta både bra fonder att gå in i till låg kostnad om fondandelarna har sjunkit i värde, och kanske få inspiration om både fondförvaltare och aktier från framgångsrika fonder.
Det blir tydligt vilka sektorer och områden som fungerar dåligt i kriser, och vilka som klarar dem bra; Handelsbanken Hållbar Energi har exempelvis genererat en avkastning på över 100 % under året.
Innehåll
- Mest köpta fonder 2020
- 1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
- 2. Swedbank Robur Ny Teknik
- 3. TIN Ny Teknik
- 4. Länsförsäkringar Global Indexnära
- 5. Handelsbanken Hållbar Energi
- 6. Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära
- 7. Swedbank Robur Access Asien
- 8. SPP Aktiefond Global
- 9. SEB Sverige Indexnära A
- 10. AMF Aktiefond Småbolag
- Mest sålda fonder 2020
- Dålig avkastning — sånt som händer?
- Läs mer om sparande
Mest köpta fonder 2020
Först och främst tar vi en titt på det roligaste — de fonder som har lockat till sig flest sparare under året som gått, och hur respektive fond har presterat under 2020.
1. Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Investmentbolag har generellt varit en trygg hamn under året, och både historiskt och nu under året så har Spiltan Aktiefond Investmentbolag visat sig vara ett riktigt bra val — att sparare flockas till just den här fonden är alltså inte så konstigt, utan full förståeligt.
Här investerar man i svenska investmentbolag som Investor, Kinnevik och Latour, och flera av fondens bolag har sett riktigt bra utveckling under de senaste åren. Fonden i sig nådde en positiv avkastning på nästan 26 % under 2020.
- Kursutveckling 2020: +25,96 %
- Utdelning: Nej
- Direktavkastning: 0,00 %
2. Swedbank Robur Ny Teknik
En annan sektor som varit ljus de senaste åren är tekniksektorn, och Swedbank Robur Ny Teknik bjöd på en näst intill sinnessjuk avkastning med tanke på hur året såg ut; här nådde man över 80 % i positiv avkastning.
Fonden äger aktier i flera svenska börsraketer, däribland Sinch och Embracer, vilket är förklaringen till den höga avkastningen — ett bra fondval för den som tål hög risk och som vill ha en stor uppsida från teknikorienterade bolag på frammarsch.
- Kursutveckling 2020: +84,59 %
- Utdelning: Nej
- Direktavkastning: 0,00 %
3. TIN Ny Teknik
Fondbolaget TIN, står för Teknik Innovation Norden, har under 2020 gett sparare en avkastning på nästan 70 % med sin populära TIN Ny Teknik. Under året var det många som ville ta del av framgången och köpte på sig fondandelar, vilket ger fonden en tredjeplats i listan.
Fondens främsta aktier är svenska spelutvecklaren Evolution, spelutgivaren Take-Two Interactive och — precis som i Swedbank Robur Ny Teknik — spelbolaget Embracer. Spel väger tungt i tekniksektorn och har generellt sett ett mycket bra år under 2020; spelmarknaden har varit oerhört lukrativ under året som en konsekvens av att många människor sittar hemmavid.
- Kursutveckling 2020: +69,88 %
- Utdelning: Nej
- Direktavkastning: 0,00 %
4. Länsförsäkringar Global Indexnära
Inte riktigt lika bra gick det för Länsförsäkringar Global Indexnära, som under året som helhet inte nådde längre än strax över 2 % i positiv avkastning.
Trots att fondens största aktier är populära amerikanska techbolag som Apple, Amazon och Microsoft fanns det dessutom många sänken bland innehaven som höll nere årets totala avkastning.
- Kursutveckling 2020: +2,36 %
- Utdelning: Nej
- Direktavkastning: 0,00 %
5. Handelsbanken Hållbar Energi
En annan sektor som definitivt är på tapeten är grön energi, eller hållbar energi — och den som har investerat i Handelsbanken Hållbar Energi har sett en riktigt bra kursutveckling under året; här nådde man över 100 % under 2020, vilket måste få anses som smått otroligt.
De främsta aktierna i fonden är det danska vindkraftsbolaget Vestas, biolivsmedelsbolaget Darling Ingredients och finanseringsbolaget Hannon Armstrong Sustainable Infrastructure.
- Kursutveckling 2020: +103,88 %
- Utdelning: Nej
- Direktavkastning: 0,00 %
6. Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära
Något sämre gick det för Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Indexnära, och så kan det tyvärr gå när man investerar i just tillväxtmarknader; det finns en stor uppsida, men under tyngre perioder finns det definitivt en stor nedsida.
Många bolag har stor fallhöjd och det saknas ofta en trygghet att falla tillbaka på. Därmed absolut inte sagt att tillväxtmarknader — som kallas emerging markets på engelska — inte är bra att investera i, tvärtom, men just under en kris som coronapandemin har det inte varit det bästa.
- Kursutveckling 2020: +2,70 %
- Utdelning: Nej
- Direktavkastning: 0,00 %
7. Swedbank Robur Access Asien
Nästa fond från Swedbank på listan är Swedbank Robur Access Asien, vilket är en aktiefond som investerar i bolag i flera asiastiska länder, dock inte Japan.
Under 2020 nådde man en positiv avkastning om strax över 9 % och lyckades därmed att hindra en större nedgång, och oavsett pandemi är det ett klart acceptabelt resultat.
- Kursutveckling 2020: +9,29 %
- Utdelning: Nej
- Direktavkastning: 0,00 %
8. SPP Aktiefond Global
Nästa globala aktiefond är SPP Aktiefond Global, som nådde lite högre än 3 % i avkastning under året. Även här hade man dragkraft i de amerikanska techjättarna, men även sänken i form av bolag som fick se sitt börsvärde minska under året.
- Kursutveckling 2020: +2,98 %
- Utdelning: Nej
- Direktavkastning: 0,00 %
9. SEB Sverige Indexnära A
En svensk aktiefond som lyckats bra under året är SEB Sverige Indexnära A, som nådde strax över 14 % i positiv avkastning under året.
De största bolagen i fonden är industribolaget Atlas Copco, investmentbolaget Investor samt lastbilstillverkaren Volvo. Fonden har mängder med bra svenska bolag och har under året gett en trygg och bra avkastning.
- Kursutveckling 2020: +14,35 %
- Utdelning: Nej
- Direktavkastning: 0,00 %
10. AMF Aktiefond Småbolag
Småbolag har varit på tapeten tidigare och är aktuellt nu igen; på tionde plats över de mest köpta fonderna under 2020 hittar vi AMF Aktiefond Småbolag, som lyckades generera en positiv avkastning på över 40 % till sina andelsägare.
I spetsen har fonden bolag som NIBE, #seb1627#, Avanza och Beijer Ref, som alla genererat bra resultat under året. Är dessa då småbolag? Ja, det är ett ämne jag nuddat vid tidigare, och det är de — läs mer om småbolag här.
- Kursutveckling 2020: +41,98 %
- Utdelning: Nej
- Direktavkastning: 0,00 %
Mest sålda fonder 2020
Om vi vänder på myntet hittar vi de fonder som under 2020 såldes av flest personer, och precis som hos mest populära aktierna rör det sig allt som oftast om att ägarna vill realisera uppgångarna — men det finns några undantag, dels av panik.
1. Spiltan Högräntefond
Den fonden som drabbades av störst massförsäljning är den tidigare mycket populära Spiltan Högräntefond, som stod inför helt nya problem under början av coronapandemin; man visste inte hur man skulle prissätta företagsobligationsmarknaden när marknadens likviditet avstannade.
Detta ledde till att fondbolaget Spiltan Fonder och Finansinspektionen tillsammans beslutade att senarelägga all handel i både Spiltan Högräntefond och Spiltan Räntefond Sverige, vilket gav många sparare panik och ledde till att många sålde av fonderna när handeln väl släpptes.
Nätt och jämnt lyckades Spiltan vända skutan och för helåret 2020 lyckades man till slut generera en positiv avkastning — om vi bortser från inflationen, så klart.
- Kursutveckling 2020: +0,68 %
- Utdelning: Nej
- Direktavkastning: 0,00 %
2. Norron Active
Nästa fond som såldes av i stor omfattning var delfonden Norron Active, som trots att det såg mörkt ut mot slutet av februari lyckades generera en positiv avkastning om 10,71 % under året som gick.
- Kursutveckling 2020: +10,71 %
- Utdelning: Nej
- Direktavkastning: 0,00 %
3. Carnegie Corporate Bond
Lite sämre gick det för Carnegie och dess Carnegie Corporate Bond, och precis som i fallet Spiltan var det ett beslut om att stoppa handeln i flera fonder, däribland Carnegie Corporate Bond.
Någon positiv avkastning lyckades man aldrig generera, utan istället landade resultatet på negativa 1,09 % för helåret 2020.
- Kursutveckling 2020: -1,09 %
- Utdelning: Nej
- Direktavkastning: 0,00 %
4. Handelsbanken Realräntefond
Räntefonder hade generellt ett tufft år 2020, och Handelsbanken Realräntefond var inget undantag; fonden nådde under året en negativ avkastning om inte mindre än 3,27 % — och faktum är att fonden fortfarande inte återhämtat sig sedan raset i början av mars 2020.
- Kursutveckling 2020: -3,27 %
- Utdelning: Nej
- Direktavkastning: 0,00 %
5. GodFond Sverige & Världen
Den populära aktiefonden GodFond Sverige & Världen är nästa fond som drabbades av stor nettoförsäljning, och även om den genererade en positiv avkastning var det många som fick kalla fötter och lämnade fonden när krisen slog till.
GodFond Sverige & Världen betalar ut en del av avgifterna som fonden får in till välgörenhet genom organisationen GoodCause, vilket så klart är en bra idé förutsatt att tillräckligt stor mängd av pengarna faktiskt går till ändamålet.
- Kursutveckling 2020: +6,14 %
- Utdelning: Nej
- Direktavkastning: 0,00 %
6. SEB Östeuropa Små och Medelstora Bolag
För den som vill ha en trygg avkastning är det generell inte i utvecklingsområden eller minder bolag du ska investera, och tyvärr visade SEB Östeuropa Små och Medelstora Bolag på just detta; fonden som investerar i mindre bolag i östeuropeiska länder fick se fondandelarna minska med över 15 % i värde under 2020.
Även om fonden har återhämtat sig lite smått är avkastningen fortfarande negativ sedan raset i februari 2020. För den som tror på östeuropeiska bolag kan detta vara en bra tid att gå in i fonden; stora nedgångar kan ge bra lägen att köpa fondandelar till låga priser.
- Kursutveckling 2020: -15,61 %
- Utdelning: Nej
- Direktavkastning: 0,00 %
7. IKC Avkastningsfond
Även IKC Avkastningsfond råkade ut för en större nedgång under våren 2020, men återhämtade sig faktiskt redan under oktober månad.
Som mörkast för IKC Avkastningsfond var det i slutet av mars 2020 när man nådde en negativ avkastning om 9 % — sedan dess har fonden faktiskt återhämtat sig och till slut landade man på mer än 2 % i positiv avkastning.
- Kursutveckling 2020: +2,68 %
- Utdelning: Nej
- Direktavkastning: 0,00 %
8. Gladiator
För ägarna till den populära fonden Gladiator såg nog många till att realisera vinsten och minska risken i portföljen, för den här fonden genererade en positiv avkastning om inte mindre än 23 % under helåret 2020.
Gladiator har ett minsta köpbelopp på 100 000 SEK och anses därför vara lite av en VIP-fond, men trots det har dess prestanda under åren ifrågasatts regelbundet — är den verkligen så pass bra så att ett så pass högt minska köpbelopp kan motiveras?
Dess utveckling under coronakrisen visar att de förvaltar kapitalet på ett mer än godkänd sätt även under kriser. Detta är givetvis ingen garanti för framtida avkastning, men ger en tydlig bild av hur Gladiator kan lyckas generera positiv avkastning under svåra tider.
- Kursutveckling 2020: +23,04 %
- Utdelning: Nej
- Direktavkastning: 0,00 %
9. Öhman Sverige Hållbar
Den helsvenska aktiefonden Öhman Sverige Hållbar presterade även den bra under 2020 och lyckades till slut generera en positiv avkastning om 9,05 % — detta trots att fonden faktiskt såg en negativ avkastning på så mycket som över 32 % under mars månad.
Den negativa trenden bröts och det med råge, och med tanke på att Öhman Sverige Hållbar som mest låg på -32,24 % är det riktigt imponerande att de lyckades nå en positiv avkastning på över 9 % när året var slut.
- Kursutveckling 2020: +9,05 %
- Utdelning: Nej
- Direktavkastning: 0,00 %
10. Brummer Multi-Strategy
Sist på listan över sålda fonder är hedgefonden Brummer Multi-Strategy, som trots sitt goda track record av positiv avkastning under många år haft stora problem under de senaste åren.
Under coronakrisen lyckades man dock vända detta till en positiv avkastning på över 7 % — kanske var det till slut läge för hedgefonden att kunna använda sina olika verktyg från dess underliggande fonder?
För den som letar efter utdelning finns även en utdelande variant av fonden, Brummer Multi-Strategy. Direktavkastningen är dock låg och fonden går mig veterligen bara att köpa direkt från Brummer & Partners hemsida, och alltså inte via Avanza.
- Kursutveckling 2020: +7,66 %
- Utdelning: Nej
- Direktavkastning: 0,00 %
Dålig avkastning — sånt som händer?
Många har sett sina innehav minska i värde under 2020, och även om det kan kännas hemskt när det väl händer — och det är lätt att få panik och vilja sälja av dem — är det viktigt att vara trygg i sina investeringar både i vått och torrt.
Det kommer alltid komma dåliga dagar, och det kommer ofta bra dagar därefter. Huvudsaken är att du som investerar i fonder eller aktier är införstådd i att det kommer finnas perioder med negativ avkastning, så att du inte tar känslomässiga och förhastade beslut när krisen inträffar.
Läs mer om sparande
Jag försöker hjälpa sparare med att både hitta nya sätt att spara och att hålla nere utgifter. Med ett sunt och stabilt sparande i grunden kan man ta sig riktigt långt här i livet, och även om pengar i sig inte innebär lycka innebär det definitivt en frihet när man har kontroll över dem.
Här på bloggen finns det mängder med intressanta och hjälpsamma inlägg för alla som är intresserade av — eller som vill börja med — sparande och investeringar av olika slag.
Populära inlägg
De mest populära inläggen på bloggen är följande:
- Bli miljonär med 700 SEK i månaden
- Ta ut föräldradagar på helgen
- Mest populära aktierna
- Hur mycket pengar behöver man för att sluta jobba?
- Hur räknar man ut direktavkastning?
Har du några frågor är du varmt välkommen att höra av dig via kontaktformuläret — jag hör av mig så snart jag hinner.
Relaterade värdepapper
De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.
Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.
Tack för uppställningen!
Är skyldig till statistiken!
Bidrar genom att regelbundet spara i fem av de mest köpta!
Funderar att inte köpa fler aktier under 2021, vi få se