Utländsk källskatt tillbaka på 17 dagar

Jag har fått min första återbetalning av utländsk källskatt hos Nordea — på rekordtid dessutom.

Tillägg 8 juli 2019: OBS! Läs mitt inlägg Varning för handel hos Nordea angående deras höga avgifter på utdelningar!

Som utdelningsinvesterare med stort fokus på utländska aktier har jag blivit nyfiken på aktiehandel hos Nordea, eftersom de är marknadsledande på tre punkter:

  • snabbast återbetalning av utländsk källskatt
  • lägst courtage
  • lägst valutaväxlingsavgift

Så snart man inser ovanstående förstår man att det egentligen inte finns något alternativ bland svenska nätmäklare; det är absolut billigast att ha sina aktier hos just Nordea som marknaden ser ut idag.

Ny som kund

Jag har inte varit kund hos Nordea länge, utan registrerade mig ganska nyligen på grund av min nyfikenhet.

Det första köpet blev T. Rowe Price Group, som jag har en större post av hos Avanza sedan tidigare — och nu kunde jag plötsligt jämföra både tiden för betalning av själva utdelningen och tiden för återbetalningen av den utländska källskatten.

Så hur blev resultatet?

Resultat

Föga förvånande var det Nordea som kom på första plats — något jag räknat med från början, eftersom det framgår i villkoren hos båda aktörerna. Men hur pass mycket bättre är de?

Betalning av Avanza Nordea
Utdelning 2019-04-01 2019-03-29
Källskatt Våren 2021 2019-04-25

På utdelningen i sig tappar Avanza 2 dagar när de betalar den 1 april istället för den 29 mars, så redan där ligger de efter — men det är vid återbetalningen av källskatten som det blir tydligt att man missgynnas av att inte ha aktierna hos Nordea.

Påsk räknas bort

Påsken innebar att det tillkom två extra röda dagar under april, och då landar vi på att återbetalningen av utländsk källskatt hos Nordea inte tar mindre än 17 bankdagar för amerikanska aktier.

Stor skillnad i längden

Tänk på det nästa gång ni står inför ett köp av utländska aktier hos Avanza eller Nordnet — är det värt att vänta minst 2 år när du kan få tillbaka pengarna inom några veckor hos Nordea?

Om du också vill ge Nordea ett försök har jag skrivit två artiklar i ämnet tidigare, och även om de inte är helt positiva tar de inte bort faktumet att Nordea är billigast;

  1. Att öppna en kapitalförsäkring hos Nordea
  2. Så aktiverar du Nordea Framtidskapital

När du väl fått igång ditt konto är det fortfarande inte helt enkelt att handla, men ge gränssnittet en stund så förstår du hur det är uppbyggt till slut.

Och ja, det finns en del buggar i navigeringen...

Bättring hos Avanza och Nordnet?

Missförstå mig inte — jag nyttjar både Avanza och Nordnet på de sätt de faktiskt ger mig som kund mer än andra aktörer. Tyvärr innefattar detta inte längre att handla utländska aktier, då de har för höga avgifter och för dålig hantering av utländsk källskatt för att det ska vara värt att ha långsiktiga innehav hos dem.

Så vad har jag hos dem nu? Hos Avanza rör sig detta för min del om Superräntan, där man får en kredit på upp till 50 000 SEK till 0 % ränta, och hos Nordnet är det istället deras breda utbud av utländska börshandlade fonder som lockar.

Välj rätt för dig själv

Oavsett vilken aktör du väljer är det viktigt att valet sker utifrån dina egna förutsättningar. Handlar du svenska aktier och har en relativt liten portfölj ger både Avanza och Nordnet gratis courtage, upp till en viss gräns. Dessa erbjudanden är det dumt att tacka nej till.

När portföljen sedan växt sig större är courtaget hos Nordea om 0,069 % lägst på marknaden.

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Nordea Bank AbpNDA SE
 Avanza Bank HoldingAZA
 T. Rowe Price Group IncTROW

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inlägget har 14 kommentarer.
  1. DanDan

    Vad händer med kapitalförsäkringen på nordea när man fyller 85? står i villkoren att man bara får ha den till år 85?

    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Hej Dan, tack för din kommentar!

      Jag kände inte till detta och vände mig därför till Nordea för att höra hur det ligger till. De sa sig dock inte heller känna till något om en begränsning om 85 år - de dubbelkollade med rätt avdelning till och med.

      Vet du var du läste om detta?

  2. DanDan

    Dom har ändrat texten nu, nu står det att den betalas ut och avslutas på 99års dagen. Fast nu såg jag nåt annat:
    • Placering i fonder kan ske i maximalt tio (10)
    fonder samtidigt.

    Varför får man bara äga 10 fonder i deras kap försäkring?

  3. RickardRickard

    Hej!

    Bra info om källskatten.
    Nu får jag kolla närmare på Nordea.

    Mvh
    Rickard

    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Ja, de har sina fördelar även om växlingsavgiften visade sig vara lögn. Mer om det i ett senare inlägg.

  4. MathiasMathias

    Hej!

    Trevlig och intressant blogg. Jag som utdelningsjägare och siffernörd, använder själv Nordea Framtidskapital p.g.a. överhängande utländska aktieinnehav, den snabba återbetalningen av utländsk källskatt, samt ett och samma låga courtage för alla. Inom Nordea Framtidskapital går det f.n. inte ha valutafickor (till skillnad från deras ISK och Värdepappersdepå, där detta är möjligt), varför automatisk växling alltid tillämpas.

    Tänkte dock klargöra deras gällande växlingsavgifter (och kanske en punkt för flera läsare att reagera/agera över). Detta är bekräftat både via egna stickprov samt via min Premiumrådgivare. Vid handel gäller valutakursspread på 0,50 % mellan köp- och säljkurs, d.v.s. växlingsavgift på 0,25 % vid köp respektive sälj, vilket framgår av deras prislista i PDF. Den indikation på växlingsavgift i samband med orderläggning (0,02-0,03 %) stämmer således inte.

    Det jag dock reagerade mest över, var den växlingskurs som gäller på utdelningar i utländsk valuta. Här är valutakursspreaden mellan köp- och säljkurs hela drygt 1,8 % d.v.s. växlingsavgift på drygt 0,9 %. Nordea har nu bekräftat att vid valutaväxling av utdelningar gäller bankens ordinarie växlingskurser som vid betalningar, som har betydligt högre valutakursspread än vid värdepappershandel. Dessa går att följa på Nordeas hemsida: https://www.nordea.se/foretag/produkter/handel-med-utlandet/valutakurser.html (flik: Betalningskurser).

    Avanza bekräftar på sin hemsida att det tar ut samma växlingsavgift (valutakursspread på 0,50 %) vid valutaväxling av både utdelningar och handel. Vill Nordea (Investor) verkligen konkurrera med Avanza och Nordnet m.fl. på allvar, anser jag att deras växlingsavgift måste harmoniseras även på utdelningar. Jag hoppas med tiden att de anpassar och har därför kvar portföljen hos dem ett tag till, annars föreligger risk att behöva se sig om för schysstare växlingsvillkor...

    Mvh
    Mathias

    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Hej Mathias,

      Jag blir uppriktigt besviken på Nordea, då de gång på gång har visat sig faktiskt inte ha så pass låga avgifter som de ger sken av. Deras handelslösning verkade riktigt förmånlig, även om den inte är bra byggd eller smidig på något sätt, men den enda fördelen i slutändan verkar vara deras låga courtage.

      Jag kommer att skriva en artikel om detta då jag har en hel del Nordea-propaganda att ta tillbaka.

      Stort tack för din utförliga kommentar!

  5. MathiasMathias

    Hej igen!

    Vill bara meddela att jag per idag har varit i kontakt med höga chefer på Nordea som bl.a. handhar om Nordea Investor-erbjudandet och tekniken bakom m.m.

    Ang. de icke-transparenta växlingsavgifterna är detta under utredning. Det kunde ta lite tid att utreda alla kopplingar som görs, men blev utlovad att de skulle gå till botten med detta och återkoppla med vidare besked. Låt oss se vad kommande svar blir!

    Mvh
    Mathias

  6. MathiasMathias

    Nu har Nordea svarat!

    De har lyckats identifiera att valutaväxlingen på utdelningar f.n. handhas av Nordea i Polen, som är kopplade till gamla system där den högre valutakursspreaden råder. De har nu lovat gå till botten med detta och ändra så att växlingsavgiften på utdelningar harmoniseras med prislistan i övrigt, såsom vid handel med en valutakursspread på 0,50 % (d.v.s. växlingsavgift på 0,25 %). Ändringen skulle inte ske på en dag p.g.a. komplexa systemstrukturer, men är iaf på gång, Jag har bett dem uppdatera alla prislistor att ytterligare förtydliga vad som gäller vid valutaväxling.

    Har även påpekat att kostnadsredovisningen vid orderläggning av utländska värdepapper är felaktig, samt att marknadsvärderingen av utländska innehav på innehavsöversikten måste förbättras; utländska innehav värderas idag till SEK enligt deras ordinarie valutakurser vid betalningar (dvs. valutakursspread på drygt 1,8 %), varför SEK-värderingen alltid ligger i rejält underkant. Jag har föreslagit att värderingen bör ske till valutakurssnitt istället som är mer branschstandard.

    Slutligen har jag hört rykten att de till hösten planerar lansera möjlighet till värdepappersbelåning inom ISK (idag endast möjligt på Värdepappersdepå). Har lämnat önskemål att detta även ska möjliggöras inom Framtidskapital, samt att räntenivåerna bör anpassas utifrån bl.a. Avanza och Nordnet som erbjuder ränterabatter vid låg nyttjade belåningsgrad och diversifierad portfölj. Vid får se framgent om vad som händer.

    Så med förhoppning mot ljusare tider!

    Mvh
    Mathias

    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Bra jobbat att få tydligt svar, men otroligt synd att de gömmer sig bakom att de nyttjar gamla system. Som alltid i dessa fall ligger de kvar som de gör på grund av att de helt enkelt tjänar mer pengar på det sättet.

      Att de uppger att de ska gå till botten med detta är ju fantastiskt om det stämmer! Jag håller tummar och tår så länge. Ska du få någon återkoppling eller får man helt enkelt höra av sig någon gång i månaden tills det är åtgärdat?

      Även jag har påpekat att kostnadsredovisningen, något de för länge sedan skulle "ta tillbaka till teamet"; sedan dess har ingenting hänt, men det kanske är att förvänta sig för mycket.

      Stort tack för ditt engagemang i frågan, och tack än en gång för en utförlig kommentar!

  7. Sandeep Nital DavidSandeep Nital David

    Ger Nordea källskatt för danska(27%) och norska(25%) utdelningar också på 6 veckor?

  8. AlcibiadesAlcibiades

    Mathias och "en passiv inkomst": har ni hört något nytt angående valutaspreaden? Har Nordea sänkt till 0,25% för utdelningar från utländska innehav?

    1. En Passiv InkomstEn Passiv Inkomst

      Hej! Svaret är tyvärr nej för min del; Nordea lovade att ringa upp mig rörande detta innan semestern, men det har de faktiskt inte gjort. Det får bli en vända till med andra ord, så fort jag har tid.

      Mathias kanske vet något mer?

      Tack för kommentaren!

  9. HolgerHolger

    Har 15' Nordea i Nordea, sen har jag 5' i Avansa i ett isk-konto, så min fråga är, vilka blanket eller blanketter ska jag skicka till Finland för att få tillbaka källskatten 2022 hoppas man förstår blanketterna