Boston Pizza börjar betala utdelning igen

Den populära månadsutdelaren Boston Pizza har haft tuffa tider sedan coronakrisen började, och deras största fördel — utdelningarna — drogs in för att rädda bolaget. Men nu vänder det.

Många småsparare satte kaffet i vrångstrupen när de såg meddelandet om att en av utdelningsbloggarnas mest omtalade aktier, Boston Pizza, helt drar in sin utdelning. Den senaste utdelningen som betalats ut är den 31 mars 2020, då man betalade ut 0,102 CAD per aktie.

Efter att ha legat still över lång tid har nu stunden kommit — från och med oktober månad börjar bolaget betala utdelning till sina aktieägare igen.

Sänker utdelningen

Även om utdelningen återkommer så har Boston Pizza tagit det tuffa beslutet av sänka den — och inte med så lite heller; den sänks med 36,3 %, från 0,102 CAD ner till 0,065 CAD per månad eller 0,78 CAD per år.

Eftersom även kursen har slaktats under året landar vi efter utdelningssänkningen på en direktavkastning på 9,36 % — fortfarande högt, men inte orimligt högt förutsatt att de kan få igång sin verksamhet, leverera resultat och därmed få upp sin aktiekurs igen.

X-dag är satt till den 21 oktober 2020, och utbetalningsdagen är därefter den 30 oktober 2020. Sista handelsdag för att få ta del av utdelningen är därmed den 20 oktober 2020.

Rätt beslut

Jag tycker faktiskt att det var helt rätt beslut av Boston Pizza att strypa utflödet av pengar när krisen slog till. Att fortsätta betala utdelning i tid och otid, oavsett hur bra bolaget går, är något som sinar kassor och leder till att bolag går under.

Nu ska det dock bli riktigt intressant att se hur väl de lyckas förvalta det de har i den rådande världssituationen. Canada är inte lika hårt drabbade som USA, men oavsett det har folks beteende förändrats; men är inte lika benägen att äta på restaurang som tidigare.

Frågan är hur väl Boston Pizza kan ställa om för att möta efterfrågan på distans?

Sålde tidigare

Jag har sedan ganska länge lämnat Boston Pizza bakom mig eftersom de presterade dåligt redan innan krisen, men i skrivande stund är det inte mindre än 4 671 som fortfarande äger aktien hos Avanza — och som därför antagligen blir väldigt glada över att utdelningarna återvänder.

För den som är långsiktig tvekar jag inte på att det finns en uppsida för Boston Pizza. Hur lång tid det tar innan de återhämtar sig är dock väldigt osäkert, speciellt eftersom vi fortfarande inte vet när vi får ett vaccin mot coronaviruset. Allt hänger på hur de anpassar sig och hur villiga kanadensarna är att fortsätta besöka dem.

Andra månadsutdelare

Som tur är har inte alla månadsutdelare påverkats lika hårt av coronakrisen som Boston Pizza — exempel på sådana som klarat sig bättre är exempelvis det amerikanska fastighetsbolaget Realty Income, energibolaget TransAlta Renewables eller vårdfastighetsbolaget NorthWest Healthcare Properties.

På följande sidor kan du hitta mängder av månadsutdelare, både i Sverige (vi har faktiskt en månadsutdelare!), Kanada och USA;

Vidare finns det mängder av intressanta inlägg att läsa på bloggen för den som vill lära sig mer om både att spara i aktier eller fonder som betalar utdelning, eller sparande i sig;

Har du några frågor eller idéer? Tveka inte att höra av dig.

Detaljer

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Boston Pizza Royalties Income FundBPF.UN
 NorthWest Healthcare Properties REITNWH.UN
 Realty Income REITO
 TransAlta Renewables IncRNW

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.