Xact Sverige utdelningshistorik

Här går vi igenom alla utdelningar som betalats från den börshandlade fonden Xact Sverige.

Xact Kapitalförvaltning heter ett av Sveriges största kapitalförvaltningsbolag, som fokuserar på börshandlade fonder, däribland Xact Norden Högutdelande och Xact Svenska Småbolag. Fonden vi kommer inrikta oss på i det här inlägget har sitt fokus i Sverige, vilket är tydligt utifrån namnet; Xact Sverige.

Jag sammanställer de utdelningar som hittills betalats ut sedan 2013, tillsammans med en uträknad NAV-andel som kan vara intressant att känna till om du funderar på att investera i fonden och är mån om en viss direktavkastning.

Utdelningshistorik

Utdelningarna från fonden Xact Sverige har varierat en del under åren, både vad gäller belopp och andel av fondens kurs (NAV). Eftersom jag tycker detta är extra intressant har jag spaltar upp procentuella andelen av NAV vid varje utdelningstillfälle.

Här nedanför finns alla utdelningar sammanställda:

År Utdelning NAV-andel
2019 15,27 SEK 3,50 %
2018 15,71 SEK 3,50 %
2017 18,27 SEK 4,00 %
2016 13,31 SEK 3,50 %
2015 17,65 SEK 4,00 %
2014 15,10 SEK 4,00 %
2013 13,00 SEK 4,00 %

Som ni ser kan NAV-andelen kort och gott översättas till direktavkastning, med skillnaden att denna beslutas av Xact Kapitalförvaltning utifrån hur mycket kapital som finns tillgängligt efter att fonden tagit del av bolagens utdelningar.

Vad vi också ser är dock att riktningen för utdelningsandelen går neråt, från att tidigare utgå från 4,00 % till att nu snarare utgå från 3,50 % — en ganska stor procentuell skillnad.

Utifrån dagens kurs och fondens senaste utdelning landar direktavkastningen något lägre än dessa gränser; eftersom kursen har gått upp den senaste tiden ligger direktavkastningen på 3,31% — och skulle alltså innebära en höjning oavsett om Xact väljer att dela ut 3,5 eller 4,0 % nästa år.

Helst skulle jag så klart se att den låg närmre 4 % konstant, men man kan inte alltid få som man vill. Till det finns Xact Norden Högutdelande, om inte annat!

Största innehav

Xact Sverige består just nu av totalt 70 olika aktier, varav de tio största är följande:

# Aktie Andel
1 Hennes & Mauritz B 5,40 %
2 Atlas Copco A 4,93 %
3 Ericsson B 4,69 %
4 Assa Abloy B 4,48 %
5 Volvo B 4,42 %
6 Investor B 4,26 %
7 SEB A 3,82 %
8 Sandvik 3,68 %
9 Telia Company 3,63 %
10 Essity B 3,57 %

Men, nog är det här indexet lite märkligt? Personligen hade jag inte velat att min portfölj till 5,4 % bestod av H&M. Inte för att Xact bestämmer det själva — de följer bara sitt index — men det känns onekligen som en märklig förstaplats.

Nytt namn

Tidigare hette Xact Sverige det krångligare namnet Xact OMXSB Utd och följde ett annat index, men när fonden sedan bytte index passade Xact Kapitalförvaltning även på att byta namnet till det lite mer välkomnande Xact Sverige.

Handla utan courtage

Om du vill handla fonden, kom då ihåg att du kan handla den helt utan courtage hos Nordnet — den femte varje månad går köpordrarna i deras tjänst Månadsspar ETF, där courtaget alltid är 0 SEK.

Jag handlar hellre Xact Norden Högutdelande då den har ett tydligare fokus på bolagens utdelning än den här fonden, men för den som önskar bredda ytterligare är den här fonden ett fint komplement.

Oavsett vilket finns båda fonderna att välja i Månadsspar ETF.

Detaljer

  • Namn: Xact Sverige
  • ISIN: SE0001056045
  • Senaste kurs: 461,15 SEK
  • Utdelning: 15,27 SEK
  • Direktavkastning: 3,31 %

Relaterade värdepapper

De värdepapper som nämns i artikeln finns sammanställda här nedanför, tillsammans med aktuell ticker och flagga för noteringen.

Värdepapper Ticker
 Xact SverigeXACT Sverige
 Xact Norden HögutdelandeXACTHDIV
 Xact Svenska Småbolag UCITS ETFXACT Smabolag
 Hennes & Mauritz BHM B
 Atlas Copco AATCO A
 Ericsson BERIC B
 Assa Abloy BASSA B
 Volvo BVOLV B
 Investor BINVE B
 SEB ASEB A
 SandvikSAND
 Telia CompanyTELIA
 Essity BESSITY B

Investeringar innebär alltid en risk eftersom dina pengar både kan öka och minska i värde. Innehållet på denna blogg ska inte ses som finansiell rådgivning. Jag skriver om de värdepapper och investeringar jag själv är intresserad av, och alla bör göra sin egen analys innan eventuellt köp.


Lämna en kommentar

Alla kommentarer granskas innan de publiceras. Fält markerade med * är obligatoriska.

Kommentarer

Inga kommentarer ännu.